Forfatteren Ole Hyltoft

Ole Hyltoft

Her er han, Ole Hyltoft, forfatteren fra Tisvilde, tidligere fra Hillerød, og endnu tidligere fra Østerbro, hvor han voksede op i skyggen af 2. verdenskrig og under den kolde krig. Den stod på, mens han læste til cand.mag. på Københavns Universitet.

Ole Hyltoft følger to baner gennem livet.

Han prøver at koncentrere livet poetisk og dramatisk i romaner, noveller og digte. Han har siden 1968 udgivet omkring 25 bøger. Nogle enkelte af dem er oversat til amerikansk, svensk og norsk. Dette er den skønlitterære forfatter Ole Hyltoft. Den anden Hyltoft er den politiserende, debatterende. Han, der beskriver hvordan det hele skulle være, hvis det skulle være rigtig godt. Hvordan byerne skulle indrettes, husene bygges, tog- og biltrafikken tilrettelægges, landskaberne plejes, hvordan radioen, fjernsynet, aviserne, skolen skulle være, hvis de for alvor skulle forskønne livet for os alle.

Denne Hyltoft er primært skrivende. Han skrev sine første kronikker i Berlingske Tidende og Social-Demokraten, da han var 19 år. Senere er det blevet til hundredvis af aviskronikker og -artikler i alle hovedstadsbladene, inklusive Jyllands-Posten.

I 1970’erne var han bog- og kulturredaktør på dagbladet Aktuelt. Fra 85 til 98 tv-anmelder på Ekstra Bladet.



Men han har også drevet sit spil som tale- og artikelskriver for 1960’ernes skiftende kulturministre.

Som lærer på Virum Statsskole, Gladsaxe Seminariet for fritidspædagoger, Biblioteksskolen.

Han har været formand for Socialdemokratiets Kulturudvalg 1975 til 86.
Initiativtager til kunstmuseet Arken og formand for den Venneforening, der sammen med Københavns Amt bar museet frem til virkeliggørelse.

Men han har ikke været med til at ansætte Anna Castberg! Tværtimod prøvede han i årevis at få hende fyret – før han kunne få et flertal for det i museets bestyrelse!

Sammen med Robert Jacobsen har han taget initiativet til, at Svend Wiig Hansens skulptur "Slægt løfter Slægt" er blevet rejst på Gl. Strand til minde om vor første kulturminister Julius Bomholt.

Han er en af de få forfattere der er med i samfundsdebatten. Han ved godt, han er det på en åbenhjertig maner, men han synes selv, han er det på ærlig vis og med et venligt smil om munden. Så han kan ikke rigtig forstå, hvorfor nogle ind imellem bliver så forbitrede på ham. Og hvorfor han hos det etablerede kulturlag er en forkætret forfatter. Og dog - når han tænker sig om, ved han det jo godt.

Ole Hyltoft er næstformand i Danmarks Radios bestyrelse.


Ole Hyltoft har været medlem af Socialdemokratiet i 49 år, men meldte sig ud efter mange års offentlige kritik af partiets indvandrerpolitik, som han ikke fandt var et tilstrækkeligt værn mod den fanatiske islamisme. Den 20. april 2009 meldte Ole Hyltoft sig ind i Dansk Folkeparti.


Han har en datter, der har en søn. Hans andre børn er hans bøger.