Københavnerpigen og Kongemaleren. Hovedland. 2005.

Københavnerpigen og Kongemaleren er en kærlighedserklæring til København og dens indbyggere.

 

Året er 1905. Det 19. århundredes borgeridyl er forbi - nu er det arbejderbefolkningen og Socialdemokratiet, der sætter sit præg på byen. Nyrops rådhus er under opførelse, nye opdagelser, nye maskiner, nye kvarterer, ny kunst bryder frem.

 

I en beskeden ejendom på Christianshavn bor Julie med sin familie. Her tror nogle på Stauning, andre på engle og atter andre på anarkismen og den væbnede revolution. Julie, der er tobaks-stripper på Hirschsprungs tobaksfabrik, tror, at tilværelsen må rumme mere end hårdt arbejde og slidsomme hverdage. Da hun møder portrætmaleren William Lauenborg, der færdes hjemmevant blandt Europas konger og dronninger, opdager Julie, at det, hun længes efter, måske findes i billedkunsten...

 

Da skonnerten Vladivostok dukker op i København som en russisk krudttønde, udvikler Ole Hyltofts kærligheds- og kunstnerroman om københavnerpigen og kongemaleren sig til en fortælling om arbejderbevægelsen og klassekampens midler og muligheder.

 

Om "Københavnerpigen og kongemaleren" skrev Niels Houkjær i Berlingske Tidende:
"Ole Hyltoft har skrevet et humoristisk og medrivende romanportræt af arbejderklassens kultur- og værdikamp på Christianshavn i 1905."

Annelise Vestergaard skrev i Jyllands-Posten: "Samtalerne mellem William og Julie og kikket ind i deres respektive tankeverdener er små vidundere. Her får Hyltoft sagt væsentlige ting om kunst og kultur og om arbejdet med at finde ind til kernen i enhver ting og i ethvert menneske."

John Chr. Jørgensen kaldte romanen "en socialdemokratisk knaldroman" og gav den fire stjerner i Ekstra Bladet.

 

 Romanen kan fås med dedikation og forfattersignatur ved henvendelse til forfatteren.
Telf. 48707049 eller ole.hyltoft@mail.dk