Livet ved havet - Essays, Hovedland 2015

Bogen består af en række essays der udgår fra iagttagelser af naturen i Ole Hyltofts have, Tisvilde Hegn, klinten ud til Kattegat. 

Hyltoft følger vejrliget, dyrelivet, blomsternes, buskenes, træernes liv året rundt. Han vandrer, cykler, svømmer selv i denne naturens cyklus,.

Den lille by, han bor i, får også stemmer, købmandens, bagerens, mekanikerens. Og stemmer fra fortiden, hans fars, hans afdøde venners, blander sig med mennesker, ofte offentligt kendte, han møder på byens hovedgade.

Ud af disse originale iagttagelser og refleksioner danner sig et billede af vor tid, af en livsholdning, en religiøst betonet filosofi om slægternes sammenhæng, om at være dansker.

 

"Claes Kastholm skrev om bogen:
"Der er noget beroligende gammeldags ved disse smukke essays. ..Der er en renhed hos Hyltoft, en viis barnlighed og en voldsomt stærk, jublende livsglæde, som man ikke kan møde hos andre skrivende."

Claus Grymer skrev i Kristeligt Dagblad:
"Bogen skildrer vidende og ømt årstidernes gang i naturen."Livet ved Havet" er en ren lyst, skrevet som den er med den elegance og lethedens præcision, der er så karakteristisk for Ole Hyltoft."

Arne Mariager skrev i Vejle Amts Folkeblad:
"Det er ikke mindst hans mesterlige kronikker med afsæt i de danske årstider, der har givet ham et meget bredt publikum og lukket ham ind som en nær ven i masser af danske hjem... Han har en opfattelse af menneskelivet og religion, der er i slægt med indianernes. Gud er i naturen. Som vi er en del af. I "Livet ved Havet" får vi rig lejlighed til at komme ind i dette smukke og interessante univers."

Thomas Ry Andersen skrev i "Litteratursiden":
"yderst velskrevne, læseværdige og inspirerende tekster, der emmer af ro og dannelse. Hyltoft har også nogle meget fine, nærmest lyriske naturbeskrivelser, hvor kærligheden til dansk natur springer ud af hver side.
Hyltoft skriver i forlængelse af af en lang tradition i dansk litteratur, og hans bog får mine bedste anbefalinger med på vejen."